FACETI CUNOSTINTA CU PERSONAJELE

LECTIA 2- FACETI CUNOSTINTA CU PERSONAJELE

Va prezentam personajele: doamna Muffin, profesoara de la clasa pregatitoare si copiii, Jayden, Jeesun, Maddox si Zoey.

Timp de lucru: 0-30 min. Nivel: Începator

Facem analogie cu modele intalnite in viata cotidiana::

Aratati-le copiilor imaginea cu principalele personaje Build Me ”Emotions”.

Explicati-le copiilor ca vor lucra in echipa, cu un partener pentru a construi unul dintre personaje.

Spuneti-le copiilor ca vor auzi povesti despre doamna profesoara Muffin si unii dintre copiii din clasa ei la Happy Days Preschool.


Constructia

Grupati copiii în perechi si fiecarei perechi de copii ii atribuiti unul dintre personaje (doamna Muffin, Jayden, Jeesun, Maddox sau Zoey).

Spuneti-le copiilor sa lucreze cu partenerii lor pentru a-si construi caracterul.

Analizati rezultatul obtinut.Cum gandim?

Plasati modelele care reprezinta personajele într-un loc în care toti copiii le pot vedea.

Spune-le copiilor ca vor auzi povesti despre fiecare dintre personajele pe care le-au construit.

Tineti în mana fiecare personaj, în timp ce cititi descrierea sa pentru copii:

Întalneste-te cu doamna Muffin

Doamna Muffin iubeste copiii prescolari din clasa ei. Întotdeauna are un zambet pe buze si îi saluta mereu cu bucurie, spunand „Buna dimineata!”. Îi place sa dea „îmbratisari”, atat timp cat copilul vrea sa primeasca una si este foarte încantata sa învete lucruri noi. Nu este neobisnuit ca ea sa aduca niste mici lucruri curioase pe care le-a gasit în curtea ei ca de exemplu o floare, o piatra, o insecta sau o samanta, pentru ca toti copiii sa le atinga si sa le studieze.

Desi nu se întalnesc des probleme la „Happy Days Preschool”, atunci cand acestea se ivesc , Doamna Muffin spune ca iese la iveala „chipul ei serios” . Un lucru foarte important de stiut este ca atunci cand chipul ei pare serios, nu este pentru ca ea este suparata pe copii, ci pentru ca este preocupata.

Ii place sa ajute copiii sa actioneze într-un mod care sa fie potrivit pentru ei însisi, colegii de clasa si întregul grup. Ea este întotdeauna gata sa-i încurajeze si sa-i ajute sa-si rezolve propriile probleme.

Întalneste-l pe Jayden

Iata-l pe noul nostru prieten, Jayden. Îi place sa urmeze o rutina obisnuita. Dimineata, el se îmbraca singur, mananca cereale pentru micul dejun si se duce la gradinita cu mama lui.

Odata ce ajunge la gradinita, el primeste îmbratisarea de dimineata de la d-na Muffin, o saruta pe mama lui de la revedere, mananca o banana la gustare si se joaca cu cea mai bun prieten a lui, Maddox, pana la ora cercului.

Masa este una dintre punctele preferate ale lui Jayden din camera, dar cand prietenul Maddox începe sa-i toarne nisip pe brate, Jayden se simte inconfortabil si prefera sa mearga undeva de unul singur. De asemenea, lui Jayden îi place sa se joace cu Jeesun, dar uneori, ea îl întelege gresit. În concluzie, lui Jayden îi place la clasa pregatitoare si ii plac colegii de clasa , dar pe doamna Muffin o iubeste cu adevarat.

Întalneste-te cu Jeesun

Acesta este Jeesun. Îi place foarte mult sa mearga la clasa pregatitoare! Îi place, de asemenea, sa invete despre diverse lucruri si este mereu dornica sa descopere cum a schimbat doamna Muffin lucrurile din camera.

Crede ca doamna Muffin este cea mai minunata profesoara din întreaga lume si acesta este unul dintre motivele pentru care Jeesun încearca din greu în fiecare moment sa urmeze toate reguli în clasa. Ea observa cand altii nu respecta regulile, iar acest lucru o deranjeaza cu adevarat; o face sa se simta destul de nelinistita.

Jeesun se bucura sa discute povesti noi în timpul cercului si sa creeze carti în spatiul rezervat pentru acest lucru. Cea mai buna prietena a ei este Zoey si se distreaza foarte mult jucandu-se impreuna împreuna.

Întalneste-te cu Maddox

Maddox este plin de viata! Parintii sai îl numesc cu drag, „micuta maimuta”, deoarece el este atat de zapacit si ocupat. Maddox nu se supara foarte usor, dar nu întotdeauna întelege ca unele lucrurile pe care le face nu sunt la fel de amuzante pentru altii . Acest lucru se întampla uneori cu bunul sau prieten, Jayden.

Doamna Muffin intervine adesea pentru a-i ajuta pe Maddox si Jayden sa se împace înainte ca cineva sa devina ranit sau furios. Ea munceste din greu pentru a-l ajuta pe Maddox sa observe ca în clasa lor exista momente în care trebuie sa fi calm si momente în care poti fi energic.

Sala de sport, unde sunt covorasele, bilele mari si echipamentele de alpinism moi sau curtea de joaca din exterior sunt cele mai bune locuri din scoala pentru Maddox, deoarece este liber sa urce, sa alerge si sa se „ lupte”!

Întalneste-o pe Zoey

Aceasta este mica Zoey. Este foarte usor sa te întelegi cu ea . Zoey este foarte flexibila cand se joaca. Daca Zoey vrea sa foloseasca noile seturi de acuarele în spatiul creativ, dar cea mai bun prietena al sau, Jeesun vrea sa verifice cuibul de viespe abandonat din centrul de stiinte, stii ce face Zoey, nu? Da, lasa deoparte propriile preferinte pentru a-si face prietena fericita.

De obicei, aceasta nu este o problema pentru Zoey pentru ca ea este dispusa sa „se lase dusa de val”, dar în ultima vreme, ea simte dorinta de a alege prima ei varianta, chiar daca prietenilor ei nu le place. Acesta este un sentiment nou, iar Zoey nu este prea sigura cum sa gestioneze acest lucru. Crede ca ar avea nevoie de ajutor din partea doamnei Muffin.

  • Cereti copiilor sa prezinte personajele pe care le-au construit.
  • Rugati-i sa spuna cum se simte fiecare personaj si sa povesteasca ce a determinat personajul sa se simta astfel. Ei pot folosi exemple din introducerea personajelor.

Continuarea

Rugati copiii sa lucreze din nou în perechi si sa construiasca o parte din Happy Days Preschool. Combinati partile diferite pentru a construi o gradinita mai mare care sa ofere copiilor posibilitatea de a se juca cu figurinele in modelul creat.

Ai observat?

Atentia la dezvoltarea urmatoarelor abilitati va poate ajuta sa observati daca toti copiii se dezvolta atat din punct de vedere social, cat si emotional.

  • Copiii sunt capabili sa recunoasca si sa numeasca emotiile.
  • Copiii sunt capabili sa înteleaga sentimentele altor oameni.

Aboneaza-te la newsletter

Subscribe to our mailing list and get a special surprise